Lacove pohyblivé hradby a kompaktná hra, no Slováci krútili hlavami

06.05.2012 Celý región

Helsinki 6. mája (TASR) - Po takomto výsledku a výkone sa ani nič iné ani čakať nedalo - slovenskí hokejisti preklínali streleckú smolu. Dúfajúc, že do tretice s USA im to v pondelok v Helsinkách vyjde.

Výkon v druhom zápase na MS zniesol vysoké kritériá. Určite sa Fíni "nenaštelovali" sami na nôtu rešpektu pred slovenským hokejom, naopak, neľahké dianie vycítili až po pár okamihoch zápasu. Veľký favorit síce zdanlivo kontroloval skoré vedenie 1:0 a keď sa mu podarilo pritlačiť, brankár Ján Laco bol v jednom ohni, ale celkovo museli byť "Suomi" radi, že bodovali naplno. "Zase nám to nepadalo. Fíni nás síce niekedy aj pritlačili, ale sú to majstri sveta a nemôžeme čakať, že im všetko znemožníme. Myslím si, že najmä v druhej tretine sme hrali veľmi dobre," konštatoval pre TASR Tomáš Surový.

Slovenskí hokejisti v daných okolnostiach podali excelentný defenzívny a snaživý ofenzívny výkon. Systém fungoval v eliminovaní korčuliarskej mašiny a keď sa už nedala pribrzdiť, narazila do betónového múru Jána Laca. Jeho pohyblivé hradby, teda oba "betóny" boli naozaj excelentné. "Mali tam aj silné momenty a občas nás aj zavreli, ale pokryli sme to a Jano nás skvele podržal. Dovolím si tvrdiť, že sme boli viac než vyrovnaný súper. Myslím, že sme boli v úvode zápasu aktívni a aj to na Fínov zabralo. Boli tam aj naše šance a preto to Fíni radšej príliš neotvárali," zdôraznil pre TASR Branko Radivojevič, ktorý mal tesne pred záverečným klaksónom naraz spolu s Tomášom Kopeckým obrovskú šancu: "Boli sme tam obaja a obom nám to tesne preletelo okolo hokejok. Škoda, že sme to netrafili. A šancí sme mali viac, ich nevyužitie bolo to rozdielové oproti súperovi.

Sťaby stelesnením slovenského systému bol obranca Michal Sersen. Aktívne bránil, nerobil chyby a nekompromisne odtláčal kmitajúcich fínskych útočníkov mimo nebezpečných priestorov. A to nehral so svojím štandardným partnerom, namiesto Kristián Kudroča sa pri ňom striedali Zdeno Chára a Dominik Graňák. "Hralo sa mi vynikajúco, obaja sú to super hokejisti, borci ako hrom," pochválil oboch reprezentačne ostrieľanejších kolegov. Najmä v dvojici s Graňákom si Sersen dovolil postupom zápasu aj výlety dopredu, resp. konštruktívnejšiu rozohrávku: "Potrebovali sme streliť gól a keď sa naskytla šanca na prečíslenie, nevymýšľal som, lebo tam bolo treba ísť. Ja dúfam, že zajtra z toho budú aj góly, veď sa to predsa musí zlomiť. Aj keď sú Američania ťažký súper, my sa nevzdávame. Hra je celkom dobrá, treba odstrániť len drobné chybičky a samozrejme zlepšiť koncovku. Treba sa viac tlačiť do bránky a strelecky to prelomiť."
 

Vyberte región